Om du letar efter ett nytt kreditkort är den här guiden för dig, för vilket kreditkort är bäst? Ska du välja kortet med lägst ränta? Den med det största belöningsprogrammet? Eller kanske den som har flest fördelar? Det kan vara svårt att bestämma sig! I det här blogginlägget kommer vi att lära dig hur du jämför kreditkort och hittar det bästa för dina behov.

Vad är anledningen till att du vill ha ett kreditkort?

Fundera först på vad du vill använda ditt kreditkort till. Kommer du att använda den till vardagsshopping? Eller vill du bara använda den för större utgifter? Om du vill använda det till vardagsköp behöver du ett kort med låg ränta och ingen årsavgift. Om du bara behöver det för större utgifter har du råd att betala en högre ränta och en årsavgift.

När du vet vad du vill använda ditt kreditkort till är det dags att börja jämföra de olika låneförmedlare.

Det finns några saker du bör jämföra när du tittar på kreditkort

– Årlig procentsats (APR): Detta är den ränta du kommer att debiteras på ditt saldo om du inte betalar hela det varje månad.

– Årsavgift: Vissa kreditkort tar ut en årsavgift, som kan variera från 0 till 500 kronor eller mer.

– Belöningsprogram: Många kreditkort erbjuder belöningsprogram som ger dig poäng eller pengar tillbaka för varje köp du gör.

– Registreringsbonus: Vissa kreditkort erbjuder en registreringsbonus, som vanligtvis är ett visst antal poäng eller pengar tillbaka efter att du spenderat ett visst belopp under de första månaderna.

Korttyper

Nu när du vet vad du ska jämföra, låt oss titta på två specifika kort.

Kom ihåg

Det första kortet vi ska titta på är Remember, som har en ränta på 14,67%. Du får en kredit på max 50 000 DKK, vilket är ett passande belopp för de flesta. Du måste alltså vara 18 år för att kunna ansöka om ett Remember-kreditkort i Sverige.

Komplett bank

Om du vill ha en högre maxkredit kan du även ansöka om ett Komplet Bank-kreditkort. Här får du en kredit på upp till 100 000 DKK, vilket är över genomsnittet. Räntan är dock högre än Remember, nämligen hela 23,63 %, och du måste vara 20 år för att kunna ansöka om detta kreditkort.

Varför ska du ansöka om ett kreditkort snarare än ett traditionellt lån?

Det uppenbara svaret är att ett kreditkort ger dig mycket mer flexibilitet. Du kan använda den till vad som helst och du behöver bara betala tillbaka det du har använt. Med ett traditionellt lån måste du använda pengarna för ett specifikt ändamål (oftast för att köpa bil eller hus) och du måste betala tillbaka hela lånet plus ränta, oavsett hur mycket du faktiskt använder.

En annan fördel med ett kreditkort är att det kan hjälpa dig att förbättra din kreditvärdighet. Detta beror på att kreditkort anses vara revolverande skulder, vilket innebär att så länge du gör dina betalningar i tid och håller ditt saldo lågt kommer din kreditpoäng att förbättras.