Infraröda bastufilt har blivit riktigt populära de senaste åren. “Men hur är det med fördelarna med infraröda bastumattor” eller “fungerar infraröda bastumattor ens i första hand?”.

 

Svaret är att dessa produkter definitivt har fördelar. Vad jag kommer att säga är dock att det finns bättre alternativ och i det här blogginlägget kommer du att lära dig vilka alternativ.

 

Vad är en infraröd bastufilt?

En infraröd bastufilt är en produkt som du kan svepa runt din kropp när du ligger ner för att ta emot infraröd värme. Lite som en sovsäck kommer användaren att ligga inlindad i den infraröda bastufilten medan de svettas, med huvudet ur filten och oftast på en säng. Ofta gjorda av syntetiska material, såsom aramid eller polyuretan. Aramider används i Kevlar och många andra produkter för att ge det seghet, och polyuretan används i isolering, möbler, elektronik med mera. En kontrollenhet är fäst på den infraröda bastufilten för att reglera temperaturen.

 

Hur man använder infraröda bastufiltar hemma

Infraröda bastumattor är gjorda för hemmabruk. Du använder produkten genom att packa upp filten så att den är klar att användas, plugin in i styrenheten i strömförsörjningen. Du lägger sedan en handduk i den infraröda bastufilten och börjar ligga på filten i snitt 10-40 minuter.

 

Mattan kommer då att nå temperaturer på max 70-80 grader Celsius. Ditt huvud kommer inte att vara nedsänkt i filten eftersom du vanligtvis kan vira kuddar runt axlarna med de flesta modeller för att förhindra att ditt huvud överhettas.

 

Efter din session, rengör insidan av den infraröda bastumattan med en annan handduk och naturlig antibakteriell tvål – för hygienändamål. Att rengöra mattan tar flera minuter och är ganska lätt att göra eftersom du kan fälla ut bastumattan helt och hållet och sedan skrubba alla svårupptäckta fläckar.

 

Genomsnittspriset för en infraröd bastufilt är cirka 2000-6000 DKK, exklusive frakt. Av den anledningen är det här alternativet mer överkomligt om du har mindre ekonomiska resurser, men det finns också vissa nackdelar. Marknadsledaren i Danmark, NordicHigh, erbjuder dock 30 dagars nöjdhetsgaranti så att du kan få en bastufilt och prova den utan risk.