Att tvätta kläder är en av de vardagliga uppgifterna som vi alla måste göra, men få av oss vet hur man gör det ordentligt. I den här guiden går vi igenom processen att tvätta kläder på ett hållbart och miljövänligt sätt. Vi kommer också att ge dig några tips på hur du kan minska din energiförbrukning när du tvättar kläder. Så oavsett om du är nybörjare eller en erfaren tvättare, läs vidare för att få all information du behöver veta om tvätt.

Det är faktiskt väldigt enkelt att tvätta sina kläder. Speciellt om du har en tvättmaskin, vilket nästan alla har. Och om du inte har en så använder du definitivt närmaste tvättomat, och processen går till på nästan samma sätt.

Sortera dina kläder efter färg

Det första du behöver göra är att sortera din tvätt efter färg. Färgerna kan delas in i 3 grupper:

– Färg
– Vit/ljus
– Svart mörker

När man har delat in dem i dessa tre grupper måste man även ta hänsyn till de textilier som är utgångsmaterialet.

Följande material kan gå i tvättmaskinen:

– Bomull
– Linné
– Polyester
– Nylon
– Akryl
– Spandex
– Bambu (klicka här)

Men det finns också några som måste tvättas för hand eftersom de är för ömtåliga eller speciella. Dessa inkluderar

– Silke
– Ull (kashmir, mohair)
– Snören
– Rayon
– Plagg med pärlor eller paljetter

Hur man tvättar

När du har sorterat dina kläder är det dags att titta på skötseletiketten. Skötselmärkningen ger dig all information du behöver om hur du tvättar dina kläder. Den talar om för dig vid vilken temperatur du ska tvätta den, om du kan torktumla den och vilket program du ska använda. Det är viktigt att följa tvättetiketten, för om du inte gör det kan du skada dina kläder. Symbolerna i sig kan vara svåra att förstå, men när det kommer till tvätt står det uttryckligen hur många grader kläderna tål. Oftast står det 40 grader. Det betyder att kläderna kan tvättas i 40 grader eller lägre. Den tål alltså inte att tvättas i 60 grader, så var uppmärksam på hur många grader som står i dina kläder.

Tvätta din dagliga tvätt i 30 grader

Du bör faktiskt tvätta de flesta av dina kläder i 30 grader. Att tvätta på lägre temperatur är lika effektivt som att tvätta i 40 grader, men det drar mindre energi och är därför mer hållbart. Det är också bättre för dina kläder eftersom det hindrar dem från att krympa eller blekna. Så om du kan, tvätta alltid dina kläder i 30 grader om du kan.

Underkläder bör tvättas i 60 grader

Det enda undantaget från denna regel är underkläder. Underkläder ska alltid tvättas i 60 grader för att döda bakterier. Men även om du tvättar dina underkläder i 60 grader behöver du inte använda torktumlaren efteråt. Häng bara upp dem för att lufttorka eftersom underkläder torkar snabbt. Gilla Resteröds kalsonger, gjord av bambu eller bomull. Materialet andas och är lätt vilket gör att det torkar snabbt i luften.